duminică, 8 noiembrie 2009

Imaginatia II


In continuarea partii I si cu impletituri de aici.






Ce vezi mai sus?

"Lumea de azi este dominata fara precedent de catre producerea de imagini."
Ceea ce vezi mai sus, desi evoca in imaginatie un straniu sentiment de liniste si libertate la asfintit de soare pe malul marii, nu corespunde mediului real in care privitorul se afla.

Intr-un anumit sens se poate spune ca arta scurtcircuiteaza partea senzoriala si se adreseaza direct partii imaginative a omului. Iar efectele catre partea spirituala sunt de o aceeasi natura cu efectele provenite din imaginatia hranita cu senzatiile provenite din mediul real. Putem spune ca, in masura in care suntem absorbiti de imagine si detasati de restul inputurilor senzoriale este ca si cum am fi pe malul marii.

Daca adaugam sunetul valurilor si daca facem ca imaginea sa se si miste gradul de imersiune creste simtitor. 

De aici meritul artei in genere de a ne hrani spiritul. Tot de aici pericolul civilizatiei urbane hypersaturata de influxuri informationale ce tind sa inlocuiasca imaginatia proprie.
Publicitatea stradala, televizorul, radioul, chiar si muzica pe care voit o ascultam aduc cu ele in imaginatia noastra senzatii ce ne sunt straine, dar care le interiorizam in spirit ca ale noastre. Ele devin hrana sufletului nostru.

Este bine inteles o pledoarie pentru bine, frumos, adevar, iubire, intelepciune si speranta, singurele ingrediente sanatoase pentru suflet.

Niciun comentariu: