joi, 5 noiembrie 2009

Imaginatia I



De curand, prin bunavointa unei bune prietene, a ajuns la urechile mele o conferinta a lui HR Patapievici despre ceva. A ajuns printr-un aparat mai ciudat, care stie sa redea sunetul asa cum ii este servit si nimic altceva, asa ca nu pot impartasi titlul conferintei, sau alte detalii. Imi pare rau, vocea insa o recunosc.

Modelul cu care operam este urmatorul:
Omul este compus din:
  • parte senzoriala - ce se manifesta in lume, in fizic. include corpul, instrumentele de perceptie si de actiune
  • parte spirituala - ce se manifesta in 'abstract'. cuprinde emotiile, sufletul , spiritul, partea care opereaza cu idei pure si cu abstractiuni.
  • a treia parte este cea care face legatura intre cele doua, partea care intregeste treimea si care face ca totul sa functioneze impreuna. (stiati ca treimea este omniprezenta? +,-,0 ; gand,actiune,concretizare ; cunoscator, cunoscut, cunoastere ; etc.)
Tocmai aceasta a treia parte este principala in povestea noastra. Ea este imaginatia.

Imaginatia face legatura intre lumea abstracta a ideilor pure si lumea concreta a ideilor pline de substanta (la propriu).
Inainte de a trece in fapta, orice gand este intai derulat in mintea noastra, evaluat inainte de a fi infaptuit, pre-simtit.
Inainte de a se face cuvant, un gand este verbalizat inauntrul mintii noastre - auzit in imaginatie.
Inainte de a se face desen, un gand este vizualizat in cap ca o imagine mentala - imagi-nat.

Prin acest proces spiritul devine materie.
Aceeasi imaginatie serveste si scopului invers: a asimila materia si a modela spiritul, atunci cand senzatiile simturilor sunt convertite in intelesuri. Atunci cand imaginea formata din trei linii albe pe un dreptunghi verde este convertita in intelesul 'autostrada' si sufletul prinde aripi. (care in loc sa-l inalte, il lasa si mai greu pe piciorul drept)

Mintea este un lucru naravas. Odata pornita (la nastere) continua sa debiteze ganduri intr-un ritm impresionant, fara oprire.
Va propun urmatorul exercitiu:

Inchideti ochii pentru un minut si nu va ganditi la nimic

La sfarsitul minutului deschideti ochii si amintiti-va la ce v-ati gandit. Poate nu au fost ganduri "auzite" ci doar imagini, flashuri, sau actiuni care s-au derulat in imaginatie cu o logica stiuta sau nu.

Imaginatia este intr-adevar neastamparata. dar ea nu este sufletul. ea este doar intermediarul, care asculta de o structura si un mod de functionare propriu. Pentru a ajunge in lumea ideilor pure omul trebuie sa-si struneasca imaginatia. Paritele Cleopa sfatuia intr-una din cuvantarile sale despre rugaciune, ca ultimul obstacol al omului care vrea sa se roage profund este imaginatia. Cand te rogi, nu trebuie sa vezi nici cruce, nici icoane, nimic. Caci acolo este imaginatia, nu spiritul. Iar spiritul este cel ce-l vede pe Dumnezeu

:va urma:

Niciun comentariu: